Att bli serietecknare

De som blir serietecknare brukar ofta vara de som har idéer och något att berätta. Det handlar alltså inte i första hand om tecknandet. Man behöver inte nödvändigtvis vara duktig på att rita, även om det är en fördel. Att skissa och rita kan man lära sig precis som allt annat, man behöver dock öva ofta och mycket. Det är roligt och utvecklande. Man börjar enklast med att hitta på ett par olika figurer som man ritar om och om igen på olika sätt. En del serieskapare jobbar dock i par där den ena skissar och den andra skriver manus till själva serien.

Vad ska serien handla om?

Det finns olika sorters serier. Dels är det de kortare serierna som man ofta ser i dagstidningar som har tre till fyra rutor med en viss poäng på slutet. Dels är det de längre berättelserna som är mer som en bok, t ex de klassiska action-figurerna Fantomen eller roliga Kalle Anka. Det bästa resultaten kommer oftast av att utgå från sig själv och sina intressen. Kanske händer det en massa roliga saker i vardagen som man får inspiration utav? Ett smart tips, för att inte glömma dem, är att alltid ha ett litet block och penna med i fickan som man kan ta fram när man får en spontan idé. De första skisserna behöver inte vara fina, bara man får ner dem på papper och kan fortsätta med dem hemma. Detta är enkelt om man vill göra kortare serier med roliga figurer som har en viss poäng på några få rutor. Har man en längre idé som behöver flera sidor av rutor kan man behöva lite mer tid för det naturligtvis.

Hur gör man?

Om manusidén och figurerna är klara, så kan man börja teckna. Oavsett om det är en kortare eller längre berättelse så är det bra att gå stegvis tillväga.

  1. Skriv ner manus och gör en skiss. Bestäm även hur mycket text som behöver vara med först. Tänk på att texten tar mer plats än man tror. Gör sedan en skiss med så många rutor som du behöver för serien och rita serien med enkla streckgubbar. På detta sätt får man en överblick och kan ändra om något blir fel eller om texten inte får plats.
  2. Rita fint. Är man nöjd med den första skissen, så börjar man rita serien fint, dock fortfarande med blyertspenna. När man är nöjd, så fyller man kanterna med en svart tuschpenna och suddar sedan (när tuschen torkat!) ut blyertsen.
  3. Färglägg figurerna noga med tusch, kritor eller vattenfärger.

Serietecknare idag

Idag är det inte lika vanligt med serier som före Internet-eran, speciellt inte i Sverige. I t ex Frankrike och Belgien är serietecknande etablerat på ett annat sätt och det skapas även serier för vuxna. Att bli serietecknare är inte så lätt som man tror och det är många yrkesverksamma tecknare som livnär sig som t ex illustratörer eller animatör parallellt med sitt eget skapande. Det gäller att ha en originell idé som säljer hos förläggarna eftersom de också vill få sin verksamhet att gå runt. Då kan man absolut lyckas. Kurser för serietecknare finns bl a på Skarpnäcks folkhögskola där de både har en 1-årig serietecknarskola samt en på distans.

Relaterade inlägg