Att måla med oljefärg

Att välja material är en viktig aspekt i den kreativa processen och det kan därmed vara en fördel att känna till materialets egenskaper. Oljefärg har länge varit populärt bland konstnärer och detta beror mestadels på den långa torkperioden. På grund av att färgen tar längre tid att fullständigt torka blir det enklare att rätta till misstag eller förändringar som skaparen vill göra. Färgen gör det möjligt att bättre skapa texturer och färgskiftningar genom att arbeta i lager. Förändringen från våt färg till torr är knappt märkbar och färgens klarhet förblir oftast detsamma. Denna färgtyp är idealiskt för konstnärer som vill arbeta med ett konstverk under längre perioder. Oljefärg gör det möjligt för konstnären att verkligen tänka på temat, färgtoner och kompositionen utan att behöva stressa över tidsbegränsningar.

Förberedelser

Ett viktigt steg i skapelseprocessen är att välja ut material, delvis på grund av att kvaliteten av färgen kan både negativt och positivt påverka konstverket. Därefter behöver konstnären välja ut olika typer av redskap, det vill säga penslar, canvasduk samt en palett. Det kan gynnas att välja material av bra kvalité eftersom i de flesta fall blir det bättre resultat och det har även en tendens att hålla längre. För att måla med traditionell oljefärg är det nödvändigt att använda ett målarmedium för att tunna ut färgen, vilket kan vara komplicerat för nybörjare. Nu förtiden finns det vattenlöslig oljefärg, vilket innebär att färgen blandas ut med vanligt vatten. Denna typ fungerar som vanlig oljefärg, där den har en lång torkperiod. Detta är ett enklare alternativ för nybörjare och de som föredrar att hellre arbeta med vatten än med förtunning eller lösningsmedel.

Det finns ett antal populära märken att välja ifrån, några av dessa är Winsor & Newton och Beckers. Vissa märken som är en billigare variant tenderar att ha svagare pigment, vilket kan leda till att man måste använda större mängder av färg. Från en ekonomisk synvinkel kan det vara mer gynnsamt att köpa färg av bättre kvalité där man inte behöver använda mycket av det för att få bra resultat.

I likhet med de flesta färgtyper kan det vara en fördel att först använda en tunn grundfärg på duken eller den yta konstnären väljer att måla på. Detta steg är dock valfritt, då vissa konstnärer föredrar att arbeta rakt på ytan utan något grundlager. Särskilda pigment har en tendens att torka snabbare än andra, det därmed kan vara bra att höra av sig till färghandeln för att se vilka färger som fungerar bäst. Färgerna kan användas effektivt men ett vanligt misstag som nybörjare gör är att de överkompenserar och använder flera samtidigt. Det underlättar om man väljer ut ett fåtal färger som kompletterar varandra. Specifikt utvalda färger kan göra det enklare att skapa ett mer sammanhängande konstverk. Den kreativa processen kan variera beroende på individen men med tanke på den långa torkperioden kan det vara gynnsamt att planera ut kompositionen samt proportionerna. Genom att först göra en grov skiss kan man bättre utnyttja varje yta av canvasduken.

Relaterade inlägg