Att rita med kol

Kol användes till en början av målare som använde det för att skissa det som sedan skulle målas. Då kol är lätt och smidigt att jobba med och det snabbt går att sudda ut och ändra var det en smidig metod. När man ritar med kol kan man antingen använda sig av bitar av ritkol eller pennor där kolet är infattat i trä. Med de senare blir man mindre smutsig, men kanske försvinner en del av charmen av att måla med kolet och få fingrarna svarta. För att kolet ska fastna krävs ett papper med en struktur, så kallat gräng, som gör att kolet rivs av och fastnar på pappret.

Det går att rita allt möjligt med kol, men då det blir en teckning i svartvitt lämpar sig vissa motiv bättre än andra. Ofta används det för att rita porträtt eller kroki där möjligheten till att skapa mjuka skuggor hjälper till att fånga människan i bild. Att rita med kol kan också vara en bra teknik för att teckna hus, bebyggelse eller varför inte höstlandskap där det är linjer, strukturer och skuggor som man vill framhäva.

Skapa effekter när man ritar med kol

Det finns olika tekniker när man målar med kol. Ett sätt är att dra tunna linjer tätt bredvid varandra. Genom att trycka olika hårt blir strecken mörkare eller ljusare och skapar på det sättet skugga och djup i bilden. När man använder den tekniken med kol blir det ett jämnare och mer nyanserat uttryck än det blir med blyerts eller bläck. Ett annat sätt att få mjuka linjer när man ritar med kol är att gnugga över det man ritat för att mjukt smeta ut linjerna och göra de mer diffusa. Det kan man till exempel göra om man vill mjuka upp en linje i ett ansikte. Genom att smeta ut kol kan man också uppnå en större gråskala. Om man ritar svaga linjer och gnuggar ut dem får man en ljust grå färg. Det går också att få mörkare grå nyanser och skuggor genom att applicera mer kol och gnugga ut så att linjerna inte syns utan istället framstår som färgfält eller skuggor. Om man använder kolbitar kan man också skapa olika effekter beroende på hur man håller kolet. Om man lägger kolet lätt på snedden får man bredare linjer som påminner om kalligrafi. Om man istället ritar med kolets bredsida kan man göra stora mörka fält. En teknik som kan vara bra om man till exempel ska skapa en bakgrund.

När man är klar med det man vill rita behöver man skydda sin kolteckning för att den inte ska smetas ut på pappret. Det görs genom att man sprayar ett tunt lager lager lack, så kallat fixativ, över teckningen. Det går också att spraya fixativet på baksidan av teckningen. Medlet suger då in kolet bakifrån och fixerar det på pappret. När teckningen är fixerad går det att sätta upp den eller rama in den eller förvara den med andra teckningar tills det är dags att visa upp den.

Relaterade inlägg