Färger

Färger

Här kommer det att handla om färger. Vi människor är sålda på färg. Och ändå, för de flesta av oss, förblir färg i stort sett en okänd historia. Ett djupare dyk in i kritlådan kommer att avslöja tron ​​av häpnadsväckande information – från fascinerande historia om breda färggrupper till hur vissa nyanser har bona fide effekter på ens psyke. Här har vi samlat de mest fascinerande fakta om det breda färghjulet man kanske trodde att man kände till.

Färger kan utlösa minnen från djupa barndom

När människor ser en färg (eller till och med helt enkelt hör namnet på en specifik färg), kommer det att tänka på flera föreningar – föremål, stämningar, till och med temperaturer – som etablerades så långt tillbaka som barndomen, säger historikern och symbologen Michel Pastoureau, författare av boken Blue: The History of a Color. Om du är ett sportfan, kan du se färgen som bärs av ditt favoritidrottslag och det kan skapa positiva känslor. Om du var ett barn som älskade att leka med en Barbie-docka, är det möjligt att helt enkelt höra ordet “rosa” kan återge nostalgiska känslor av glädje. Hur coolt är inte det?

Blå sågs en gång som en lågklassig färg

Enligt Pastoureau var blått en av de senare färgerna som antogs i den forntida världen (med röda, svarta och bruna som visas i grottmålningar). I det antika Rom sågs det som arbetarklassens färg, buret av de som hade lägre status, medan de rika bar vitt, svart och rött. Pastoureau säger att färgen sågs så långt från mainstream att den var förknippad med barbarer och används för att skrämma fiender.

Jungfru Maria förvandlade innebörden av blått

Den uppfattningen om färgen blå förändrades avsevärt när den blev färgen på Jungfru Marias kappa när hon fanns på 1100-talet. När bilden blir mer utbredd sågs färgen vara mycket mer respektabel och värdig att vara vördnad och sprider sig till andra religiösa bilder.

Konkurrens mellan färghandlare var hård

Under 1200-talet kämpade de som säljer det blå växtbaserade färgämnet och det röda växtbaserade färgämnet för att få andra att köpa deras produkter. Kassia St. Clair beskriver i sin bok The Secret Lives of Color hur “I Magdeburg, centrum för Tysklands galnare handel, började religiösa sekter att föreställa helvetet som blått; och i Thüringen övertalade de galna köpmännen att målat glas gör djävlarna i de nya kyrkfönstren blåa, snarare än de traditionella röda eller svarta, allt i försöket att väck misstro mot den framåtriktade nyansen.

Rött är den första färgen som en baby ser

Forskning har funnit att spädbarn så unga som två veckor gamla kan skilja färgen röd. När deras färgvision utvecklas fortsätter antalet färger de kan se fortsätta att växa tills de ser hela spektrumet av färger vid en ålder av cirka fem månader.

Pink är en avslappnande färg

Pink är en avslappnande färg

Färgen rosa har visat sig ha avslappnande effekter på människor. “Även om en person försöker att vara arg eller aggressiv i närvaro av rosa kan han inte,” säger Dr Alexander Schauss, chef för American Institute for Biosocial Research i Tacoma, Washington, som studerade hur färgen effektivt kan undertrycka ilska och ångest i fångarpopulationer. “Hjärtmusklerna kan inte tävla tillräckligt snabbt. Det är en lugnande färg som tappar din energi. Även de färgblinda är lugna av rosa rum.” Roligt faktum: Det är av den anledningen som många idrottslag målar det besökande lagets omklädningsrum rosa. (Allt för att få en fördel gentemot tävlingen!)

Vit är den säkraste färgen

Studier av fordonsolyckor och bilfärger har visat att vit är färgen på bilar som minst troligt är inblandade i en olycka som resulterade i dödsfall, enligt Monash University Accident Research Center, som genomförde en studie som undersökte krascher mellan 1987 och 2004. Det minst säkra Färg? Svart, med bilar i den färgen 12 procent mer sannolikt att vara inblandade i en dödlig krasch.

Relaterade inlägg