Inspirerande idéer för saker du kan teckna hemma

Många har säkert tänkt att de skulle vilja teckna mer, men var börjar man? De flesta har några föremål hemma som de tycker är extra fina. Man kanske har en fin tekanna, möbel eller växt som kan vara ett bra motiv för en teckning. Den typen av teckning eller målning kallas ofta för stilleben. Fördelen med att teckna saker som inte rör sig är att det finns gott om tid att studera föremålet man tecknar. Med mer tid är det lättare att säkerställa att proportioner, skuggor och detaljer blir bra. Det är också lätt att se hur väl ens teckning stämmer överens med föremålet man ritar av.

Även grönsaker, frukt och andra livsmedel kan vara inspirerande och utmanande att teckna. Det finns en subtil utmaning i att teckna något som ser väldigt enkelt ut, som ett äpple eller ett ägg, men just i enkelheten ligger utmaningen. Att fånga nyanserna i ett ägg som inte är mycket mer än en geometrisk form är svårare än man kan tro.

Ett annat sätt att teckna stilla föremål är att rita av ett fotografi eller en bild från en bok. Det är ett bra sätt att öva på att teckna för att klara av svårare motiv. Att teckna av ett fotografi på ett landskap kräver till exempel att man kan måla med perspektiv och hitta balans mellan de olika föremålen i bilden. Dessutom kan ett tecknat fotografi ofta bli mycket vackert och få en mänsklighet som fotografiet kan sakna.

Mer utmanade saker att teckna

Om stilla föremål inte känns spännande nog kan man ge sig på rörande föremål. Kanske har man en katt eller hund som man vill teckna av, eller en familjemedlem man vill fånga på bild. Då ett djur eller en familjemedlem lätt rör på sig är det viktigt att snabbt göra en skiss som fångar ögonblicket. Fokusera inte på detaljerna, utan försök få proportioner och huvuddrag på papper så snabbt som möjligt. När skissen väl är klar går det att fylla i med detaljer, skuggor och färg utan att behöva oroa sig för att det man målar av ska röra på sig.

För den som är mer van att teckna kan det vara en spännande utmaning att rita med perspektiv och djup. Att till exempel teckna sitt vardagsrum och skapa en känsla av tredimensionalitet är inte lätt, men spännande. Genom att sätta rummets bortre hörn mer centrerat i bilden skapas ett djup i bilden. Genom att dra stödlinjer från den djupaste delen av bilden kan man teckna på ett sätt som får möbler och föremål i rummet att behålla de proportioner de har i verkligheten. Teckna med blyerts och ha suddigum i närheten för snabba ändringar och för att sudda bort stödlinjerna.

Men att sitta hemma och rita och teckna behöver inte begränsa sig till det som man kan se hemma. Till exempel kan man teckna en karaktär från en bok man läser, ett recept man läst eller hitta på hur en person på radion eller i en podcast ser ut. Annars kan man tänka sig hur ens drömhus, drömresmål eller kanske värsta mardröm skulle se ut och försöka teckna det. Med fantasin finns inga begränsningar.

Relaterade inlägg