Lär dig att skissa med blyerts

Alla har någon gång hållit i en blyertspenna och de flesta har nog också suttit och skissat under ett möte, lektion eller telefonsamtal. Men hur ska man göra om man vill lära sig att skissa med blyerts på riktigt?

Först kan det vara värt att titta på själva blyertspennan. Blyertspennor graderas efter hur hårt eller mjukt stiftet i pennan är. Mjukhet anges med en siffra och bokstaven B, medan hårdhet anges med en siffra och ett H. En mjukare penna är svartare än en hårdare penna. 9B är den mjukaste och mörkaste graderingen, medan 9H är den hårdaste. Den vanliga blyertspenna de flesta är vana vid har märkningen HB vilket betyder att den är mitt i skalan. Överlag använder man oftare mjukare pennor när man skissar med blyerts, men det går självklart att skissa med en alldeles vanlig blyertspenna. Precis som det finns speciella blyertspennor finns det också specialpapper för teckna och skissa på, men när man börjar går det utmärkt med vanligt papper.

Vilka motiv är bra för att lära sig att skissa med blyerts?

Det går att skissa allt möjligt med blyerts, men det finns vissa saker som kan vara bra att börja med. En bra övning att börja med är att skissa geometriska former. Genom att skugga dem och teckna med perspektiv kan man öva på att skapa en tredimensionell känsla i skissen. Enklast är att börja med en kub. Rita upp ett antal kuber med enkla streck. Skugga sedan kuberna genom att göra mjuka skuggor på motsatt sida från det tänkta ljuset.

Ett klot är lite mer utmanande, men ett bra nästa steg. Gör samma övningar med kloten som med kuberna. Fördelen med att lära sig teckna klot är att det är en form som är vanligare när man sedan ska teckna mer avancerade motiv som djur eller människor. En katt kan till exempel brytas ned i geometriska former. Huvudet är ett klot, kroppen ett annat mer avlångt klot och svans och ben i sin tur olika rektangulära former. Om man behärskat att teckna klot är det helt enkelt lättare att teckna ett huvud.

Andra klotformade föremål är flertalet grönsaker och frukter. Det kan vara ett bra nästa steg när man vill bli bättre på att skissa. Det är en enkel form, men det finns flera detaljer att få rätt i proportion, skuggning och nyanser. Om skissande börjar kännas för enkelt kan man gå vidare till mer avancerade motiv. Dock är det en idé att fortsätta med stilla motiv, då det krävs en hel del för att skissa något i rörelse.

För den som vill ha ännu mer utmaning är porträtt ett bra nästa steg. För att göra det lite lättare kan man använda ett fotografi som förlaga. Ett fotografi underlättar eftersom motivet är stilla och det är lättare att studera och skissa av detaljer, linjer och skuggor. Det kan låta konstigt, men ett fotografi med mer detaljer kan ibland vara lättare att skissa. Ett ansikte med mycket rynkor, skägg eller mustasch är lättare att skissa av. Det är helt enkelt en fördel att det finns tydliga drag som går att känna igen för den som tittar på skissen.

Relaterade inlägg