Om konst och serieteckninga

Seriekonst är en konstform som många som är konstnärligt lagda håller på med idag. Det är förstås inte alls en ny konstform utan något som har funnits länge men seriekonsten som konstform är något som under de senaste åren har växt vilket innebär att fler och fler konstintresserade personer under den senaste tiden har blivit intresserade av just serieteckning. Det har blivit en sådan accepterad form av konsten att det idag till och med är många som väljer att inrikta sig på serieteckning på de olika konsthögskolorna, inte bara här i Sverige utan även internationellt på många olika konstskolor runt om i världen.

Likt många andra delar av konsten kan det vara svårt att livsnära sig som serietecknare, åtminstone om man tänker att man skulle vilja ha det som heltidsjobb men man ska såklart inte ge upp hoppet för det. Brinner man för att teckna serier och känner att man har stor talang för det så ska man såklart kämpa för att kunna arbeta som serietecknare. Det som krävs är att man är kreativ som person och är villig att kämpa hårt för att kunna nå sin dröm. Det finns både utbildningar och kurser att gå för den som är intresserad av att bara lära sig mer eller för att faktiskt ha en grund till att senare kunna arbeta som serietecknare. Ingen dröm bör vara för stor för den kreativa människan vare sig drömmer är att tillslut skapa en egen serietidning eller bara lära sig grunden i hur man gör serieteckningar.

Serietecknare

Serietecknaren eller illustratören är den person som har ansvaret att göra teckningen i exempelvis en serietidning. För att kunna göra en hel serietidning så behövs det fler i arbetet än bara serietecknaren. Det kommer också att behövas en serieförfattare som har i ansvar att komma på en historia. Ibland kan det också behövas en tuschare som har i arbete att göra serietecknarens bilder lite tydligare, en textare där jobbet brukar ligga i att texta serien genom att bland annat fylla i pratbubblorna samt en färgläggare som gör att serien blir mer färgglad. Ibland använder man sig av flera personer för att skapa olika serieteckningar men det är såklart också möjligt att man som serietecknare kan klara av att bygga upp alla delar som kommer att behövas för att göra en serie eller en hel serietidning om det är målet.

Den första publicerade serietidningen var den amerikanska serietidningen famous funnies som utgavs mellan 1934 och 1955. Serier hade förstås existerat i tidningar innan dess men då i en mindre del av tidningarna. Det ska redan ha varit på 1840-talet som serier började synas i tidningarna, då som ett litet humorinslag i tidningen. Idag när man tänker på serietidningar så tänker nog de flesta på äventyrs genren med superhjältar i fokus men det var något som inte växte fram fören på 1930-talet. Det stora genombrottet kom 1938 när man för första gången fick chansen att läsa om Superman då i serietidningen action comics men han skulle förstås senare få en helt egen serietidning.

Relaterade inlägg